+31624594423 mirjam@prachtpraat.nl

Al van kind af aan schrijf ik om mijn hoofd helder te krijgen. Dagboeken vol heb ik geschreven. Helaas heb ik er veel van weggegooid. Omdat ik het stom of kinderachtig vond wat erin stond, of omdat net die ene jongen in werd genoemd waar ik niet meer verliefd op was. Hoe dan ook schrijven is voor mij altijd een eerste levensbehoefte geweest.

Uit onderzoek is gebleken dat je letterlijk moeilijke zaken van je af kunt schrijven. Door te schrijven en herformuleren neem je afstand van een situatie en wordt de situatie geordend. Je wordt je meer bewust van de daarbij horende gedachten en gevoelens. Dat maakt het mogelijk om anders naar de situatie te kijken en het maakt blijvende gedragsverandering mogelijk. Bovendien, soms is het gewoon makkelijker om ergens over te schrijven, dan ergens over te praten.     

Al schrijf ik dus al mijn hele leven het is nooit in mij opgekomen dat je ook schrijvend kunt coachen. Dat klinkt misschien gek. Natuurlijk geef ik mijn coachees opdrachten mee en daar horen soms ook schrijfopdrachten bij. Maar coachen doormiddel van een schrijfgesprek, over die mogelijkheid had ik simpelweg nooit nagedacht.

Ik hoef je vast niet te vertellen dat er in maart 2020 heel veel veranderde. Zo betekend het voor mij dat mijn flexkantoor genoodzaakt was de deuren te sluiten. Al mijn lopende trajecten werden al dan niet tijdelijk stopgezet. Zo kwam het dat ik op een zonnige zondagmorgen op mijn balkon aan het googlen was op online coachen. Ik kwam al snel bij het boek e-coaching uit en voor ik het wist had ik mij ingeschreven voor de opleiding e-coaching van Europees Instituut de Baak. De opleiding bleek een schot in de roos. De frequente contactmomenten, de manier waarop je verbinding ervaart ook al zie je elkaar niet. En ook de ruimte die het mij als coach geeft om over een antwoord of volgende stap na te denken. Kortom er ging een hele nieuwe (coach) wereld voor me open. Inmiddels heb ik de basisopleiding afgerond.

Misschien denk je nu wel, doe mij maar een gewoon coachingstraject, want ik ben helemaal geen schrijver. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het belangrijkste is dat je bereid bent open te zijn en dat je het coachingstraject aan wilt gaan. Het gaat niet om de mooie formuleringen, maar om het proces.

En als je het proces achter de rug hebt en je hebt allemaal mooie stappen gemaakt, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen alles wat je hebt geschreven weg te gooien. Maar let op, je kunt er maar zo later spijt van krijgen ;).

E-coaching op een rij

Wanneer je voor een e-coachingstraject kiest gaan we schrijvend met jouw vraag aan de slag. Er is eerst een vrijblijvende kennismaking. Dit kan via videobellen, maar als je wilt kunnen we ook schrijvend starten.

Het traject verloopt via Pluform. Een online beveiligde omgeving. Je hebt hier overzicht over alle berichten en de opdrachten die ik je geef. Zo heb je goed zicht op je eigen proces.

Afhankelijk van je coachvraag duurt het traject zo’n 6 tot 10 weken. Het traject wordt afgestemd op jouw coachvraag.

Enkele van de voordelen van geschreven coaching op een rij:        

  • Het is plaats en tijd onafhankelijk, dus je kunt als coachee reageren wanneer het jou uit komt.
  • Je kunt vaker korte contactmomenten hebben. Normaal gesproken heb je gemiddeld een maal in de twee weken een contactmoment. Bij e-coaching heb je zo’n tweemaal per week contact.
  • Je kunt kleinere processtappen maken, omdat je vaker contact hebt. Hierdoor kun je vaker reflecteren op de stappen die je neemt.
  • Het hele traject staat zwart op wit. Daardoor kun je op een later moment nog eens reflecteren op wat je aan het begin van het traject hebt opgeschreven. Of teruglezen wat er aan je succes heeft bijgedragen.

Uiteraard is een combinatie van geschreven coaching en face to face coaching ook mogelijk.

Nieuwsgierig geworden?  Neem gerust contact met me op!